+358 50 352 2503 [email protected]

Aloin joululomalla lukea James Clearin menestysteosta Pura rutiinit atomeiksi (Atomic habits). Jos haluat lukea yhden hyvän kirjan rutiineista, lue tämä kirja! Rutiini tarkoittaa tapaa, jota toistetaan usein. Tämä kirja kertoo siitä, miten luodaan kestäviä rutiineja ja pysyviä elämänmuutoksia.

James Clear kertoo kirjassaan, että yleensä kun ihmiset haluavat saavuttaa jotain tärkeää elämässään, he asettavat tarkkoja tavoitteita itselleen. Haluat ehkä laihduttaa 10 kiloa. Ehkä haluat juosta maratonin. Kenties haluat perustaa oman yrityksen. Clearin mukaan saavutat parempia tuloksia, jos keskityt tavoitteiden sijaan menetelmiin. Tavoitteet näyttävät sinulle suunnan, mutta menetelmät auttavat sinua kehittymään. Unohda siis hetkeksi tavoite ja ala keskittyä sen sijaan metodeihin. 

Clear kirjoittaa näin: ”Missä tahansa urheilulajissa tavoitteena on saavuttaa parhaat pisteet, mutta olisi naurettavaa tuijottaa pistetaululle koko pelin ajan. Ainoa keino todella voittaa on tulla paremmaksi päivittäin. Kolminkertainen Super Bowl -voittaja Bill Walsh on sanonut: ”Pisteet kyllä pitävät huolen itsestään.” Sama pätee muillakin elämänalueilla. Jos tavoittelee parempia tuloksia, on unohdettava tavoitteiden asettaminen. Sen sijaan on keskityttävä menetelmiin.”

Mitä tämä voisi tarkoittaa suomen kielen opiskelussasi? Haluat ehkä saada Suomen kansalaisuuden. Sitä varten sinun täytyy osallistua YKI-testiin  ja saavuttaa YKI-taso 3. Tai ehkä haluat uuden työpaikan ja YKI-testistä nelosen tai vitosen. Yritä unohtaa hetkeksi kansalaisuus, työpaikka ja YKI-numerot 3, 4 tai 5. Ala sen sijaan tehdä esimerkiksi kolme kertaa viikossa pieniä muutoksia, jotka vievät sinua automaattisesti kohti tuota tavoitetta.

Miksi rutiinit ovat tärkeitä? Jos haluat tulla jossain asiassa todella hyväksi, sinun täytyy toistaa tuota asiaa usein. Usein sanotaan, että mestariksi tulee 10 000 toistolla. Toinen syy, miksi rutiinit ovat tärkeitä, on se, että ne muokkavat identiteettiäsi. Clear sanoo tämän taas hyvin: ”Tavoite ei ole lukea kirjaa, vaan tulla juoksijaksi. Tavoite ei ole juosta maratonia, vaan tulla juoksijaksi. Tavoite ei ole oppia soittamaan instrumenttia, vaan tulla muusikoksi.” Saatat ehkä sanoa itsellesi:
– En ole aamuihminen.
– Olen surkea matematiikassa.
– En pysty koskaan oppimaan suomen kieltä.
Kun ajattelet näin itsestäsi, toimit uskomuksesi ja identiteettisi mukaan. Et harjoittele, koska et usko, että pystyt oppimaan. Ongelmasi ei ehkä olekaan se, että et osaa, vaan se, että näet itsesi ihmisenä, joka ei osaa. 

Rutiinit ovat tie identiteetin muuttamiseen. Identiteettisi syntyy rutiineistasi. Kun petaat sängyn joka aamu, osoitat itsellesi, että olet järjestelmällinen ihminen. Kun urheilet joka päivä, osoitat itsellesi, että olet liikunnallinen ihminen. Clearin mukaan ”Mitä enemmän toistat tiettyä toimintaa, sitä enemmän vahvistat kyseiseen käytökseen liittyvää identitettiä. Itse asiassa sana identiteetti pohjautuu alun perin latinankielisiin sanoihin essentitas, joka tarkoittaa olemista, ja identidem, joka tarkoittaa toistuvasti. Identitettisi on kirjaimellisesti ”toistuvaa olemista”.” 

Kukaan ei synny taitavana suomen kielen puhujana tai kirjoittajana, vaan hänestä tulee sellainen toistojen avulla, toistuvien rutiinien avulla. Mestariksi ei synnytä, vaan harjoitus tekee mestarin.

Kertaus: Haluat saavuttaa YKI-testissä tason 5. Tämä on sinun tavoitteesi. Tai ehkä päätavoitteesi on uusi työpaikka. YKI-testin taso 4 tai 5 on avain tuohon tavoitteeseen. Tavoite näyttää sinulle suunnan, mutta menetelmät auttavat sinua kehittymään. Unohda tavoite ja keskity menetelmiin, toistuviin rutiineihin. Miten muutat rutiinejasi? Tehokkain keino muuttaa rutiinejasi on keskittyä siihen, keneksi haluat tulla, ei siihen, mitä haluat saavuttaa. Identiteettisi muotoutuu rutiineistasi. Jokainen pieni teko, jonka teet, vie sinua sitä ihmistä kohti, joksi haluat tulla. Millaiseksi suomen kielen käyttäjäksi, puhujaksi ja kirjoittajaksi sinä haluat tulla? Millaisilla päivittäisillä rutiineilla sinusta voisi tulla sellainen? Mikä on sinun kielenoppimisrutiinisi, jonka voit tehdä joka päivä tai esimerkiksi kolme kertaa viikossa?