+358 50 352 2503 [email protected]

Jos haluat tulla hyväksi kirjoittajaksi, sinun täytyy tehdä kahta asiaa usein. 1. Sinun täytyy lukea paljon. 2. Sinun täytyy kirjoittaa paljon. Nämä kaksi asiaa ovat tie hyväksi kirjoittajaksi. Älä ole perfektionisti. Jos haluat olla heti täydellinen, et uskalla aloittaa ollenkaan. Siksi sinun täytyy nyt unohtaa kaikki virheet ja alkaa vain kirjoittaa. 

Tämän harjoituksen tavoite on vahvistaa itseluottamustasi suomen kielen kirjoittajana. Saatat ajatella, ettet osaa kirjoittaa. Et ehkä keksi, mitä kirjoittaisit. Aika kuluu, mutta paperi on edelleen tyhjä ja valkoinen. Tässä harjoituksessa sinun täytyy päästää irti kontrollista. Älä mieti virheitä. Kirjoita vain.

Näin se toimii.

1. Lämmittele ensin kehoasi 5 minuuttia. Aivot toimivat paremmin ja ajatus kulkee paremmin, kun veri kiertää koko kehossa. 
Nouse ylös tuolista. Pyörittele käsiä eteen ja taakse. Ravistele käsiä ja jalkoja.  Mene kyykkyyn ja ylös. Hypi. Tanssi. Kävele. Juokse.

2. Ota kynä ja paperi. Kirjoita 5 minuuttia omalla äidinkielelläsi. Kirjoita vapaasti kaikkia ajatuksia, joita mielessäsi on. Nyt kirjoitat vain itsellesi. Sinun ei tarvitse näyttää paperia kenellekään muulle.

3. Nyt olet lämmitellyt aivosi ensin äidinkielelläsi. Kirjoita nyt samalla tavalla suomeksi. Kirjoita 5 minuuttia vapaasti kaikenlaisia ajatuksia, mitä mieleesi tulee suomeksi. Älä välitä virheistä. Päästä irti kontrollista ja nauti kirjoittamisesta.

4. Lue jotain suomenkielistä tekstiä 5 minuuttia. Tämän osan tarkoitus on antaa mieleesi uusia sanoja ja lauseita. Kun luet joka päivä 5 minuuttia, alat automaattisesti myös kirjoittaa paremmin. Sinun ei tarvitse yrittää kirjoittaa paremmin, vaan lukeminen tekee sinusta paremman kirjoittajan ilman omaa ponnisteluasi. 

5. Kirjoita äidinkielelläsi ajatuksia tekstistä, jonka luit suomeksi. Kirjoita 5 minuuttia.

6. Kirjoita suomeksi ajatuksia tekstistä, jonka luit suomeksi. Kirjoita 5 minuuttia.

Saatat ihmetellä, miksi tässä harjoituksessa käytetään myös äidinkieltä. Miksi ei vain suomea? Tässä syyt:
1. Kirjoittaminen ja ajatteleminen kuuluvat yhteen. Kun ajattelet selkeästi, kirjoitat selkeästi. Kirjoittaminen äidinkielellä kehittää ajatteluasi selkeämmäksi ja parantaa kirjoittamistasi sekä äidinkielelläsi että suomen kielellä.
2. Vahva äidinkieli auttaa ja  tukee sinua suomen kielen oppimisessa. Älä unohda sitä. Tarvitset molempia kieliä. Jokainen kieli, jota osaat, tukee myös suomen kielen oppimistasi. Ole ylpeä jokaisesta kielestä, jota osaat.
3. Tämän harjoituksen tavoite on vapauttaa ja rentouttaa kirjoittamistasi. Kirjoittaminen vuorotellen äidinkielelläsi ja suomen kielellä parantaa itseluottamustasi, koska näet, että sinä kyllä osaat kirjoittaa. Vieraalla kielellä kirjoittaminen on vain erilaista kuin äidinkielellä kirjoittaminen.

Onnea matkaan!